Първи модерни съобщения за НЛО

Преди термините "летяща чиния" и "НЛО" да бъдат измислени, съществуват съобщения за странни неидентифицирани въздушни феномени. Такива съобщения има от средата на XIX в. до началото на XX в. Те включват:

  • Юли, 1868, изследователи на този феномен определят първото модерно документирано наблюдение, че се е случило в града Копиапо, Чили.
  • На 25 януари, 1878, Denison Daily News публикува статия, в която местия фермер Джон Мартин твърди, че е видял голям, тъмен, кръгъл летящ обект, наподобяващ летящ балон с "невероятна скорост."
  • На 28 февруари, 1904, Лейтенант Франк Скофил съобщава, че трима членове от екипажа на USS Supply са видели странни обекти 300 мили западно от Сан Франциско. Скофилд описва три ярки червени обекта, наподобяващи яйца да летят във формация, след което се издигнали над облаците.
  • Необичаен феномен е наблюдаван на 17 ноември, 1882 от астронома Едуард Уолтър Маундер, както и от още няколко европейски астрономи. В списанието The Observatory Маундер описва "странен небесен посетител", които имал формата на дирижабъл (както го описва през 1916). Обектът е би много ярък, имал добре очертани ръбове и бил тъмен в центъра, имал зелено-бял цвят, дължината му билаоколо 30 градуса и 3 ширина, и се движел по небето около 2 минути от изток на запад. Маундер казва, че е бил много по-различен от метеор или сияние, което е виждал. Въпреки това, Маундер (и някои други астрономи) смята, че вероятно е свързан със слънчевите петна появили се по това време.
  • Така нареченият инцидент Фатима или "Чудото на слънцето," наблюдаван във Фатима от десетки хиляди на 13 октомври, 1917, е смятан от някои изследователи за НЛО.
  • На 5 август 1926, докато пътува за планините Хъмболд, Николай Рьорих съобщава, че членове от неговата експедиция са видели високо в небето "нещо голямо и бляскаво, което отразявало слънцето и се движело с много голяма скорост".
  • По време на Втората световна война са наблюдавани така наречените "Фу-изтребители" (топки от светлина), които са следвали самолетите както на Съюзниците така и на Оста [3].
  • На 25 февруари, 1942, американската арми засича и визуално, и на радар неидентифициран летателен апарат над Лос Анджелис, Калифорния. Апаратът останал в небето въпреки поне 20 минутната стрелба по него. Произхода на апарата остава неизяснен. Инцидентът по-късно става известен като Битката за Лос Анджелис.
  • През 1946, са направени повече от 2000 съобщения за неидентифицирани летателни апарати в скандинавските страни, заедно с изолирани съобщения от Франция, Португалия, Италия и Гърция, тогава са наричани "Руски поздрав," а по-късно и "ракети-призраци," защото се е смятало, че мистериозните обекти са руски тестове на немски ракети. Оказало се е, че случаят не е бил такъв и феноменът останал необяснен. Над 200 са били засечени от радари и са били определени като "реални физически обекти" от шведските военни. Голяма част от останалите са били сяматани за метеори.

В България първото документирано свидетелство е от 1858 г. във варненското село Аврен, когато три приличащи на звезди тела преминават над Гергьовденския общоселски събор. Инцидентът е описан от Илия Блъсков, който посещава селото 8 години след това.