Пришълците са сътворени също от бога

"Вярата в НЛО не противоречи на Библията – заявил свещеникът-йезуит Хосе Габриел Фунес, главен астроном на Ватикана в интервю пред ватиканския вестник L'Osservatore Romano. - Да се отрича възможността за съществуване на извънземен живот означава да се ограничава всевластието на Бога", добавя Фунес, отбелязвайки, че дори пришълците да съществуват, те също са сътворени от Бога, който е създал Вселената и човека.

Според ватиканския астроном, независимо от вярата в това, че светът е бил създаден от Бога, той смята теорията за Големия взрив за най-разумното обяснение за появата на Вселената. Освен това Фунес призовал църквата и научното съобщество да забравят разногласията, предизвикани от преследването на Галилео Галилей, който през 1633 година бил обвинен в ерес заради това, че обявил, че хелиоцентрична система на света, предложена от Коперник, е вярна. Според тогавашното учение на църквата център на Вселената била неподвижната Земя, около която се въртели всички останали планети.

Фунес твърди, че римският папа Бенедикт XVI отделя много внимание на изучаването на отношенията между вярата и разума, докато науката, и особено астрономията, не противоречат на религията.