Единствено Франция води реална статистика за НЛО

Франция стана първата държава в света, която публикува в интернет архивна информация за неидентифицирани летящи обекти. Между поместените материали има полицейски рапорти, снимки, свидетелства на очевидци и карти, с чиято помощ учените се опитват да обяснят появата на загадъчни обекти в небето.

Документите са около 10 000. Специалисти от Френската национална космическа агенция твърдят, че са дали пълно обяснение едва на 9 процента от регистрираните случаи на наблюдение на НЛО, за които е било съобщено през последните петдесет години. Почти една четвърт от случаите не подлежат на обяснение, въпреки достатъчния обем данни и надеждността на свидетелите. От Националната космическа агенция заявяват, че са решили да публикуват материалите за НЛО по няколко причини.

Най- напред, за да се привлече вниманието на научната общност към неразгаданите случаи и за да бъде развенчана секретността, която кара много хора да мислят, че нещо се крие от тях. По думите на ръководителя на специализирания отдел за НЛО в агенцията Жак Патен, в случая може да се публикува всяка информация, освен имената на очевидците и данните за психичното им здраве.

Той обаче смята, че съобщенията за НЛО трябва да бъдат разграничавани. “Очевидно е, че история, разказана от жена, която видяла НЛО във вид на летящо руло тоалетна хартия, не заслужава да бъде изследвана”, казва той. При това той е убеден, че към много други случаи, когато НЛО е било наблюдавано от хиляди хора в цяла Франция или е било засечено от радари, трябва да се отнесем достатъчно сериозно. В Националната космическа агенция ежегодно се получават между 50 и 100 съобщения за НЛО. В 10 процента от случаите за местопроизшествието заминават експерти.

Източник: chudesa.net