Паисий Хилендарски е писал за НЛО

НЛО навестява България още от XVIII век, а първите сведения за това се съдържат в "История славянобългарская" на Паисий Хилендарски. Това твърди сензационно русенецът Иван Лазаров, един от учредителите на Българската уфологична мрежа (б. р. - от УФО, съкр. от неидентифициран летящ обект на английски).

"Аз попаднах на информация, която е в написаната от Паисий Хилендарски "История славянобългарска" от 1762 година. Там пише, че по време на битка на Крум срещу "гадните византийци", се е явило знамение в деня преди битката и се е появила "комета в двоен образ" –

ОБРАЗЪТ СЕ РАЗДЕЛИЛ И ПАК СЕ Е СЪБРАЛ.

Монахът описва период, доста по-ранен от годината на написване на историята. Уфлозите смятаме, че това е НЛО", разкрива Лазаров.

Той се занимава с изследване на извънземните от 30 години. Уфологът живее и работи в Русе. Именно там, над телевизионната кула, преди 20 години е заснел неидентифициран летящ обект. Кадрите станаха популярни, след излъчването на филма "Какво лети над нас?" от поредицата на бТВ "Факти и мистерии".

"Едно нещо е НЛО или УФО на английски (UFO), съвсем друго е летяща чиния, а още по-нямащо общо с двете пък са извънземните. Това са три различни проблема, които винаги ще бъдат актуални, тъй като има много въпроси без отговори", разсъждава Лазаров. Той обаче смята, че летящите чинии са произведени от хората и няма нищо мистично в тях. "Това е земно, технично съоръжение и не е обект на моите изследвания", категоричен е уфологът. Лазаров държи да уточни и, че не се занимава с извънземни. " Това е сложен въпрос – мирогледен, свързан с двата модела – креационисткия и този на еволюционизма. Науката е до тук", смята уфологът. Той добавя, че интерес на неговите изследвания през всичките тези години са били необяснимите явления на планетата, без да намесва извънземните.

"Медиите са главният виновник за умесването на НЛО и извънземните. Днес един редови човек не знае за какво става въпрос и много лесно може да бъде манипулиран", смята Лазаров. Той дава за пример прословутото посрещане на извънземни в Русе на 11 септември 1995 г. "Пет хиляди човека се събраха на летище Щръклево, хората бяха полудели – то кебапчета, то бира. А извънземни няма", спомня си уфологът. Лазаров определя проявата като успешен експеримент за зомбиране на хората, които при мисълта за извънземни ставали неадекватни.

Уникални неща в България има, но те имат аналог по света, смята уфологът. Сред видените и документирани "следи" у нас най-интересни са тези, които са не среди ниви, а сред тревни поляни. Такъв феномен се е появил преди няколко години в Исперих и в центъра на Разград.

КРЪГ ОТ ТРЕВА, КОЯТО ИЗРАСТВА ПО-БЪРЗО ОТ ОСТАНАЛАТА

на поляната и бързо изсъхва. Същото явление е било заснето и от студенти в Студентски град в София на 24 май 2005 г. Между общежитията на квартала студентите виждат кръг от бързоизрастнала трева. Лазаров обаче не си обяснява явлението с поява на извънземни, които оставят следи по нашите земи. Според него вероятностите за появата им са две. Едната е, че тревата е израстнала по-бързо в следствие на "експеримент чисто земен, направен от технически напреднали групи, които притежават технологии за дистанционно въздействие на флора и фауна". Другото обяснение на уфолога е, че явлението "е рецидив на високотехнологично общество, което е живяло на земята, преди много време и чиито останки откриваме". "По някакъв начин рецидив на тяхното съществуване", добавя той.

Иван Лазаров е склонен да вярва повече на второто обяснение. "Смятам, че НЛО изобщо е рецидив на древното познание на хората, които са прилагали специфични технологии в живота си. Рисковано е да се говори за извънземни, ще попадна сред графата "фантазьори". Възможно е, но по-малко вероятно", разсъждава уфологът.

Изследователят на НЛО разказва, че по българската земя има много обекти, за които специалисти и най-вече археолозите, не могат да дадат обяснение. Има неописуеми обекти в Провадия и Белинташ - скалата с форма на малко плато в Родопите, върху която е съществувало древно тракийско светилище на бог Сабазий на бесите", казва уфологът. Върху камъните той е открил форми, наподобяващи коловози. "Ерозията ги е износила и никой не им обръща внимание.

Ние започнахме анализ и открихме, че същото чудо го има в Малта, където от скалите този коловоз влиза в морето. Археолозите не дават обяснение, защото не искат да излизат от рамките на науката", смята Лазаров. На тези артефакти не им се обръща внимание, защото никой не знае какво е това, категоричен е той.

Друг уникален обект за уфолога е място в Северозападна България, където "законите на гравитацията не работят". "Представете си прав участък, около 500 метра – с измерен наклон от 1 градус. Спирате си колата и правите експеритемент – изливате вода или хвърляте топка. Ще видите, че водата започва да тече, а топката се търкулва срещу наклона, а не по него", описва Лазаров.

ТОЙ ОБАЧЕ ПАЗИ В ТАЙНА МЯСТОТО,

защото не иска "медийна разгласа", преди да е изследвал и документирал на запис мястото.

Според него това място е част от множество обекти по света. Наскоро той е получил информация от един шофьор на тир, че пътувайки из Украйна му се е случило невиждано нещо. Уж равен участък, пък тирът се мъчи, сякаш изкачва баир. За да си обясни феномена уфологът си спомня за хипотеза на един руски учен, според който цялата ни земя е разделена на точки, обединяващи пет петоъгълника на цялата планета. На тези точки по земното кълбо не работят законите на физиката.

"В България има и много дупки - по 3 метра диаметър, 21 м дълбочина, дъното им е гланцирано, а няма следи от извадения материал – това са необясними неща и са в сферата на уфологията", смята Лазаров. Подобни обекти са откривани край Исперих, край Елхово, близо до село Хлябово.

"Трудно ни е, защото уфолозите се самофинансираме - всеки вади от джоба и плаща. Имали сме по-рано спонсори, но за съжаление все по-малко се получава", споделя той.

Източник: "Психо"