НЛО дълга над 3 метра се явило над Феникс

Преди 10 години в небето над САЩ се появил огромен обект. Това се превърнало в най- голямото уфологично събитие през последните 50 години. САЩ и Русия изготвят проект за нов игрален филм, наречен "Нощни небеса", който е основан на реални събития, случили се преди едно десетилетие. "На 13 март 1997 година било едно от най-значимите наблюдения на НЛО, ставало някога в САЩ - гласи анонсът на филма. - Обектът бил наблюдаван от чиновници в кметството, пазители на реда и хиляди обикновени хора в продължение на няколко часа. Обектът бил видян над щата Невада и щата Аризона, но в края на краищата започнали да го наричат "огньовете на Финикс". (Финикс е главният град в Аризона – бел.ред.)

РАДАРИТЕ НЕ МОГЛИ ДА ГО ЗАСЕКАТ

В този ден, в 18,55 часа местно време, във въздушното пространство на аерогарата във Финикс се появил странен обект. Той бил наблюдаван от диспечерите, седящи на вишката. Екипажът на един от самолетите на гражданската авиация доложил за същия обект по радиостанцията. Този самолет стоял на летището в очакване да излети. По думите на летците, нещо подобно на огромен космически кораб прелетяло директно над техния лайнер. Пилотите попитали диспечерите какво е това, но те не могли да отговорят нищо. Въпреки че и те видели огньове, на екраните на радарите не се отразило нищо. "Аз и досега не знам какво да мисля. Дори не мога да си представя какво би могло да бъде това. Навярно нещо военно" - казва Бил Грейв, един от авиодиспечерите.

КАКВО СИ СПОМНЯТ ГРАЖДАНИТЕ

"Това беше нещо удивително и малко страшничко – казва консултантът по мениджмънт Тим Лей. - Над нас беззвучно прелетя гигантска буква "V". Аз не можах да разгледам самия обект: всичко, което видях, бяха неговите очертания - нещо, закриващо звездите". Когато дясната страна на гигантския кораб прелетяла право над тях, лявата страна се намирала на разстояние два квартала. Тим Лей сметнал огньовете на НЛО-то за прекалено странни. "Те не бяха подобни на лампички, по-скоро напомняха горящ газ. Около тях нямаше никакво осветление. Аз никога не съм виждал нищо подобно". Специалисти, които извършвали земемерни работи на север от Финикс и имали подръка необходимите апарати, сметнали, че обектът е с дължина 3,2 км и 2,8 километра ширина. Той летял толкова ниско, че могли да различат отделни подробности. Освен горящите огньове те видели "редица прозорци с някакви силуети". По-късно прозорците изгаснали. 34-годишният Макс Сарацен и жена му също видели обекта. Те слезли от колата и наблюдавали как той лети над главите им. "Този гигантски кораб заслони звездите, бавно плувайки по небето - казал Макс. - Аз не съм виждал и чувал нито един самолет с беззвучен двигател".

ВОЕННИТЕ СКРИЛИ ИСТИНАТА

Седем часа след инцидента на уфолозите позвънил човек, който се представил за летец от базата на ВВС на САЩ. Той се назовал с името Люк. По неговите думи военните изпратили два изтребителя F-15 и един от тях се отправил да прихване НЛО. Изведнъж бордовият радар излязъл от строя, показвайки само неясни неща. В същия миг огньовете на обекта изгаснали и летецът изгубил НЛО-то от погледа си. На следващия ден началниците от авиобазата заявили, че те не знаят нищо за случилото се и не са получавали никакви съобщения за НЛО от граждански лица. Обаче телефонната сметка на очевидеца от 13 март, в която фигурира номерът на базата, уличава военните в лъжа. Подполковник Майк Хаузер, представител на авиобазата на Люк, заявил за пресата: "Хората ни наричат "лъжци". Но ние не скриваме нищо. Работата е в това, че ние не се занимаваме с НЛО". Хаузер казал, че същата нощ в небето наистина са летели изтребители F-16, но те нямали никакво отношение към "небесните огньове". Извършвали обичайни тренировъчни полети. Всички те се приземили в седем часа вечерта и повече не излетели. Обаче много хора продължавали да твърдят, че военните лъжат.

Източник: chudesa.net